JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Den tilltalade fälls i ”Askersundsfallet”

[2014-12-19] Örebro tingsrätt

Örebro tingsrätt har i dag dömt den kvinna som stått åtalad efter att en kvinna hittats styckad i skogen vid Hällabrottet, Kumla kommun, i somras. Den åtalade kvinnan döms enligt åtalet för mord och brott mot griftefriden till 16 års fängelse.

På kvällen den 18 juni i år hittade polisen, efter den tilltalade kvinnans medverkan, delarna från en avliden kvinnokropp på olika platser i skogen vid Hällabrottet.  

Tingsrätten gör den bedömningen att bevisningen som åklagaren lagt fram vid rättegången är tillräckligt robust för en fällande dom.

Åklagaren har lyckats visa att den tilltalade kvinnan dödat offret i en lägenhet i Askersund genom flera hammarslag och knivhugg. Händelseförloppet har inletts i trapphuset utanför lägenhetsdörren och sedan fortsatt inne i lägenheten. Utredningen visar även att den åtalade kvinnan styckat offrets kropp inne i badrummet efter mordet.

Tingsrätten gör däremot bedömningen att åklagaren inte lyckats bevisa att den åtalade kvinnan, när hon på morgonen den 18 juni anlände till lägenheten i Askersund, hade för avsikt att döda offret. På grund av bland annat det omfattande våldet, skadebilden, karaktären av tillhyggen som använts och att händelseförloppet inte varit helt kortvarigt, anser ändå tingsrätten att den åtalade kvinnan dödat offret uppsåtligen.

Den tilltalade döms till 16 års fängelse.

Den avlidna kvinnans närmaste anhöriga tilldöms skadestånd om ett sammanlagt belopp på drygt 284 000 kr.

Senast ändrad: 2014-12-19

För mer information kontakta:

Björn Lindén
Lagman, rättens ordförande
019- 16 63 01

Målnummer:

B-3086-14